Krem z kalafiora z jogurtem greckim

kalafior

Bywają takie dni, kiedy człowiek zamienia się na łeb z kozą. Myli rzeczywistość z fikcją i nie jest w stanie racjonalnie myśleć. Dzisiaj byłam głupią kozą od rana, a właściwie już wczoraj zaczęły mi wyrastać rogi..
Zobaczyłam słońce i … schowałam kurtki zimowe, bo przecież ostatnio się w niej prawie ugotowałam na rowerze. Dzisiaj rano postanowiłam być konsekwentna, wyszłam na balkon – stwierdziłam, że jest już 10 rano, słońce świeci i zapowiada się ciepły dzień, a poranne przymrozki na pewno już odpuściły.
Ubrałam spodnie 7/8, skarpetki stópki (gdyby babcia mnie widziała), trampki, całkiem cienką bluzę i kurtkę, właściwie z papieru;-) Szczęśliwie ubrałam czapkę, szalik (z papieru również) i rękawiczki. Rower na plecy, do windy i w drogę. Już po wyjściu z klatki zamarzły mi kostki, po 100 metrach oceniłam je jako mocno sine, po 3 km zaszły szronem.

Źle podjęta decyzja i przeziębienie gotowe… Dlatego po powrocie do domu trzeba się rozgrzać gorącą zupą, najlepiej moim ulubionym kremem z kalafiora.

Polecam również inne rozgrzewające zupy:
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym
Pomiorowo-marchewkową na boczku
Krem buraków z fetą
Zupę prowansalską

Potrzebujemy:

  • 1 duży kalafior
  • 3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1/2 pora (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 3 ziarenka pieprzu czerwonego
  • 5 ziarnek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 udko kurczaka
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (w momencie podania powinien być w temperaturze pokojowej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
  1. Jarzyny (bez kalafiora) myjemy i obieramy, wrzucamy w całości (lub kroimy na mniejsze części wg uznania) do garnka, zalewamy wodą, dodajemy udko kurczaka i  przyprawy z wyjątkiem kurkumy. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny 15 minut. 
  2. Po tym czasie przecedzamy bulion przez sito, dodajemy wg uznania jedną, dwie ugotowane marchewki, następnie dodajemy kalafior podzielony na różyczki. Gotujemy około 15-20 minut do miękkości kalafiora. 
  3. Całość miksujemy na pomocą blendera na gładką masę, przyprawiamy kurkumą i ewentualnie solą i pieprzem jeżeli jest potrzeba. 
  4. Nalewamy do miseczki i nakładamy do każdej łyżkę gęstego jogurtu greckiego.
Smacznego!
Monika