Szarpana wołowina w marynacie miodowej

szeffler_szarpana-2

Dzisiaj szarpana wołowina :) Możecie zrobić z jej wykorzystaniem burgery, cudownie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do sałatki. I nie ma przy tym za dużo roboty, tylko trzeba  być cierpliwym, bo piecze się kilka godzin.  Ogólna zasada  jest taka:  kilogram mięsa pieczemy 5 godzin. Jeżeli mamy 2 kg mięsa pieczemy 10 godzin:)  Jest jeszcze inne rozwiązanie: Pieczemy dwa mniejsze kawałki:)  Wtedy  nie będziemy  tak długo czekać.  Smacznego!

szeffler_szarpana

szeffler_szarpana-4

Szarpana wołowina w miodowej marynacie
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 kg wołowiny (najlepiej: łopatka, karczek)
  2. 1 szalotka
Marynata
  1. 3 łyżki miodu
  2. 1 łyżka oliwy
  3. 1 łyżeczka chilli bez pestek
  4. 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  5. 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  6. 1 łyżka soli morskiej
  7. 1 łyżeczka kuminu
Instructions
  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w kubeczku i nacieramy wołowinę. Szalotkę kroimy w piórka. Mięso z cebulką zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Przekładamy do garnka żeliwnego (lub innego naczynia do zapiekania - ważne, żeby było z przykryciem). Pieczemy 5 godzin w temperaturze 140°C bez termoobiegu. Na ostatnie 15 minut odkrywamy garnek, żeby mięso się zarumieniło. Wyciągamy z piekarnika i za pomocą 2 widelców szarpiemy mięsko. Poszarpaną wołowinę moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
szeffler_szarpana-3

  • http://razadobrze.blogspot.com gin

    Uwielbiam! :)