Dzisiaj szarpana wołowina Możecie zrobić z jej wykorzystaniem burgery, cudownie smakuje na kanapkach, czy jako dodatek do sałatki. I nie ma przy tym za dużo roboty, tylko trzeba być cierpliwym, bo piecze się kilka godzin. Ogólna zasada jest taka: kilogram mięsa pieczemy 5 godzin. Jeżeli mamy 2 kg mięsa pieczemy 10 godzin:) Jest jeszcze inne rozwiązanie: Pieczemy dwa mniejsze kawałki:) Wtedy nie będziemy tak długo czekać. Smacznego!
Szarpana wołowina w miodowej marynacie
2017-01-11 17:17:08
Ingredients
- 1 kg wołowiny (najlepiej: łopatka, karczek)
- 1 szalotka
Marynata
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka chilli bez pestek
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka kuminu
Instructions
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy w kubeczku i nacieramy wołowinę. Szalotkę kroimy w piórka. Mięso z cebulką zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce minimum 12 godzin. Przekładamy do garnka żeliwnego (lub innego naczynia do zapiekania - ważne, żeby było z przykryciem). Pieczemy 5 godzin w temperaturze 140°C bez termoobiegu. Na ostatnie 15 minut odkrywamy garnek, żeby mięso się zarumieniło. Wyciągamy z piekarnika i za pomocą 2 widelców szarpiemy mięsko. Poszarpaną wołowinę moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/