Pasty z pieczonego bakłażana

Szeffler_pasty z baklazana-3

Cześć,  w ten ciągle zimny weekend przypominam   Wam kilka past kanapkowych  przygotowanych dla Magazynu Kocioł, które nie wymagają  od  kucharza  zbyt wiele wysiłku. Z własnego doświadczenia wiem, że niekiedy trudną aurę najlepiej przeleżeć  pod kocem w ręku trzymając  kubek ciepłej  herbaty lub ewentualnie wina.  Te  trzy niezawodne pasty kanapkowe są łatwe i szybkie w realizacji a przy tym  powalą  każdego  smakosza na łopatki. Do wyboru  pozostawiam wam klasyczną baba  ganoush,  zaskakującą  słodkimi nutami smakowymi pastę  z bakłażana i masła orzechowego oraz kompozycje tegoż wspaniałego warzywa z papryką. Wszystkie prezentowane dziś kremy śniadaniowe razem wzięte lub każdy z nich z osobna doskonale uświetnią każdy poranek, a jeszcze bardziej urozmaicą wieczorną zimową kolację. Jak zwykle czekam na Wasze wrażenia i interpretacje, nie zawahajcie się zostawić ich w komentarzach! 

Szeffler_pasty z baklazana-6Szeffler_pasty z baklazana-3

Baba ganoush
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 bakłażany
  2. 2 łyżki tahini
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 3 łyżki soku z cytryny
  5. oliwa
  6. sól, pieprz
Instructions
  1. Bakłażany przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą i pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, skórkę wyrzucamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Pasta z bakłażana i masła orzechowego
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 bakłażany
  2. 2 łyżki masła orzechowego (niesolonego)
  3. 1 ząbek czosnku
  4. sól, pieprz
Instructions
  1. Bakłażany przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą i pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ, skórkę wyrzucamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Pasta z bakłażana i papryki
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 bakłażan
  2. 2 papryki czerwone
  3. 1 ząbek czosnku
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. sól, pieprz
Instructions
  1. Bakłażana przekrawamy na pół, nacinamy, polewamy oliwą. Natomiast papryki przecinamy na pół i pozbywamy się gniazda nasiennego.Warzywa pieczemy 45 minut w temperaturze 200°C. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ z bakłażana a paprykę obieramy ze skóry. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Szeffler_pasty z baklazana-4

  • Moja smaczna kuchnia blog kuli

    ostatnie zdjęcie zrobiło na mnie ogromne wrażenie <3

    • http://przezogrodek.pl/ Monika Sz.

      Dziękuję:)