Szybkie babeczki drożdżowe

DSC_0087

Najszybsze i najprostsze ciasto drożdżowe z przepisu mojej mamy. Jeżeli planujecie zrobić z nich tak jak ja babeczki polecam zrobić z połowy porcji.

Potrzebujemy (przepis na ok 30 babeczek):

  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju (np.rzepakowego lub słonecznikowego)
  • szklanka mleka
  • 3,5 szklanki mąki
  • konfitury (z czarnej porzeczki, truskawkowe, malinowe – najważniejsze, żeby nie były ze sklepu, bo się rozpłyną. W sezonie można je zastąpić truskawkami, wiśniami, malinami, czy jabłkami)
Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
Przygotowanie:
  1. Na dno miski kruszymy drożdże, wsypujemy szklankę cukru. Wbijamy jaja, wlewamy olej, letnie mleko i zasypujemy mąką. Absolutnie nic nie mieszamy.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
  3. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypać mąkę i cukier, wkroić masło. Zagnieść i pokruszyć palcami. Odstawić na chw威而鋼
    ilę.
  4. Ciasto mieszamy kopyścią do połączenia składników. 
  5. Wlewamy do 1/2 papilotek (ja wlałam do 2/3 i wyskoczyły z foremek bo ciasto bardzo wyrasta). 
  6. Na wierzch nakładamy po łyżeczce konfitur lub kilka kawałków owoców.
  7. Posypujemy kruszonką.
  8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy już się upiekły. (Moje są delikatnie przypalone, bo dla mojego piekarnika temperatura to pojęcie względne)
Najlepiej smakują z mlekiem lub kefirem;)
Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/16899028945283067710 Mirabelka

    Osz…zupełnie nie wiem jak ja tu trafiłam, chyba po węchu? :)
    Smacznie tu u Ciebie, a ja właśnie na diecie.
    Ale przecież nie jest się na diecie do końca życia, prawda? 😉
    A takie notatki to skarb :)
    Oblizując się serdecznie pozdrawiam.
    :)

  • Anonymous

    Lepsze i bardziej puszyste będzie jak postoi 3 godz. polecam! :-)

  • Anonymous

    własnie sie za nie zabieram. mam nadzieje ze beda pyszne.