Wulkany z cukinii nadziane groszkiem i marchewką

DSC_0008

Dzisiaj szagonowo, czyli warzywnie.
Przepis na 4 porcje
Potrzebujemy:
·         2 cukinie  (ważne, żeby była względnie prosta)
·         Garść tartego sera żółtego
·          Około 0,5 kg  mięsa mielonego  (najlepiej wieprzowo-wołowe dobrej jakości)
·         1 jajo
·         Łyżka gęstej śmietany 12%
·         3 łyżki groszku, może być mrożony świeży lub z puszki
·         Puszka drobnej marchewki, lub np. mrożonej w słupkach
·         Pół łyżeczki soli
·         Szczypta pieprzu
·         Szczypta majeranku
Przygotowanie:
1)      Odkrawamy końce cukinii, i kroimy na około  6 cm kawałki. Następnie wydrążamy miąższ łyżeczką w taki sposób żeby dno było pełne.
2)      W garnku zagotowujemy wodę. W międzyczasie mieszamy ręką mięso mielone, śmietanę i jajo, później dodajemy  wcześniej odcedzony groszek i marchewkę. Przyprawiamy według uznania (ja zawsze próbuję  mielone na surowo).
3)      Do wrzącej posolonej wody wrzucamy cukinię i gotujemy dosłownie 2 minuty- nie dłużej!
4)      Po wyjęciu cukinii wulkany układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Na dno wkładamy po kilka marchewek. Później wypełniamy farszem, tak żeby farsz delikatnie wystawał z cukinii, ale nie za mocno bo wykipi. Na dno blachy wlewamy wodę  (tak, żeby cukinia była zanurzona do 1/3).
5)      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na około 40 minut. Na około 5 minut przed wyjęciem posypujemy wulkany startym serem.
Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy za pomocą np. 2 widelców.
Doskonale komponują się  z wulkanami pieczone ziemniaczki posypane tymiankiem, ale myślę, że ryż czy grzanki też będą na miejscu.
Smacznego!