Sezon na pomidory już jakiś czas temu się skończył, ale publikuję ten przepis teraz bo jest to idealnie rozgrzewający krem na taką pogodę jak dzisiaj. Ostatki polskiej cukinii możecie jeszcze znaleźć na straganach, a pomidory z łatwością można zastąpić tymi z puszki. Drugi powód dla którego warto zrobić tą zupę – jest dziecinnie prosta, mało pracochłonna i przepyszna.
A zdjęcie tejże zupy możecie zobaczyć na właśnie powstającym sklepie internetowym z przyprawami, o czym na pewno jeszcze będę wspominać nie raz.
Krem z pieczonej cukinii i pomidorów
2016-12-06 20:34:55
Serves 4
Składniki
- 2 cukinie
- 1 łyżeczka tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- ½ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta chilli grys bez pestek
Instructions
- Cukinię kroimy w kostkę. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy tymiankiem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
- Przekładamy cukinię do garnka, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy, zagotowujemy i miksujemy na gładki krem.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Przepis powstał we współpracy z Cayenne Przyprawy.