Szakszuka ze szypiorkiem i miętą

Szakszuka-3

Szakszuka-6Aromatyczne pomidory z zapieczonym jajkiem – koniecznie z płynnym żółtkiem. Na takie śniadanie skusi się każdy. Tym bardziej, że w wakacje mamy czas, by dłużej celebrować śniadania. Poniżej znajdziecie podstawową recepturę na szakszukę, ale możecie do bazy dodać jeszcze szpinak, paprykę, cukinię, świeże zioła, czy ser. Decyzja należy do Was.

Przepis wraz z skrzynką dobroci dostali wszyscy, którzy zamówili ostatnią skrzynkę od  Gruszki  i pietruszki

Dla tych, których jednak byli na urlopach lub nie mieszkają we Wrocławiu, możecie znaleźć przepis na stronie Gruszki -> Klik

Szakszuka-4Jeszcze bardziej leniwi znajdą przepis poniżej:)

Szakszuka ze szczypiorkiem i miętą
Write a review
Print
Ingredients
  1. 0,5 kg / 2 duże pomidory bawole serce lub malinowe
  2. 300 g (2 szt) młodej cebuli
  3. 4 ząbki czosnku
  4. 3 jajka
  5. 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  6. garść mięty
  7. ½ łyżeczki ostrej papryki
  8. ½ łyżeczki słodkiej papryki
  9. 1 łyżeczka kuminu
  10. sól i pieprz
  11. 3 łyżki oliwy
Instructions
  1. W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Szklimy na patelni.
  2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli. Przeciskamy przez praskę czosnek i dorzucamy.
  3. Dusimy na wolnym ogniu do czasu kiedy sok z pomidorów częściowo wyparuje. Doprawiamy i gotujemy jeszcze kilka minut.
  4. Przekładamy całość do naczynia do zapiekania, robimy trzy wgłębienia za pomocą łyżki i wbijamy jajka. Całość zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.
  5. Podajemy posypane świeżą mięta i szczypiorkiem.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Szakszuka-3

Szakszuka-2