Muffinki orkiszowe

DSC_0069

Przyznam, że dzisiaj oszalałam z muffinkami, ale szukałam smaku, który mnie zachwyci. Bardzo lubię bułeczki orkiszowe, więc i tym razem smak mąki orkiszowej mnie nie zawiódł.

Potrzebujemy (na około 8-10 babeczek):
  • 250 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g słonecznika
  • 20 g migdałów
  • 1 cukier migdałowy (szukajcie w sklepach obok cukru waniliowego)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki nutelli do posmarowania babeczek
  • garść wiórek kokosowych do posypania
Przygotowanie:
  1. Mieszamy razem wszystkie suche składniki w jednej miseczce i  drugiej mleko, olej i jajko.
  2. Łączymy zawartość dwóch miseczek i mieszamy do połączenia składników.
  3. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Sprawdzamy suchość patyczkiem.
  4. Po wystudzeniu za pomocą łyżeczki smarujemy nutellą i posypujemy wiórkami.

*Babeczki z mąki orkiszowej są dużo mnij wilgotne, dlatego jeżeli macie piekarnik z termoobiegiem, proponuję sprawdzić suchość patyczkiem po około 15 minutach.
Smacznego!
Monika
  • http://www.blogger.com/profile/07738810677507536331 Dusia

    Fajna sprawa takie orkiszowe, będę musiała sprobować