Prosty i szybki chleb orkiszowy

Chleb orkiszowy

Mam problem z chlebami na drożdżach, bo  zdecydowanie wolę zapach  wypieków na zakwasie.  Jednak zdarzają się  momenty, kiedy albo zapomnę  o zakupie dobrego chleba w drodze do domu, albo nie nastawię zaczynu. A  cierpliwość to nie  jest niestety moje drugie imię:)  Na szczęście z pomocą przychodzi ten orkiszowiec. Upiekłam  przez ostatni rok z 300 albo i więcej takich bochenków, więc możecie mi zaufać.

Ten chleb jest banalnie prosty i  nawet największy laik sobie z nim bez problemu poradzi. Jedyne zadanie przed jakim staniecie to wymieszanie wszystkich składników w  misce,  dolanie wody i wyrobienie jedną ręką w 3 minuty. Potem tylko przekładacie chleb do natłuszczonej formy, czekacie aż wyrośnie i wkładacie do nagrzanego piekarnika. Czekacie 50 minut. I voila! Macie pyszny chleb z chrupiącą skórką. Teraz tylko musicie poćwiczyć cierpliwość, żeby nie zjeść  go w całości ciepłego, bo niestety wciąga.  A babcia zawsze mówiła, że niezdrowo jeść ciepły chleb i ciasto.  

Uwaga! Można pominąć w przepisie drożdże nieaktywne, ale to właśnie one dają niepowtarzalny orzechowo-serowy smak i aromat chlebkowi. 

Chleb orkiszowy

Szybki chleb orkiszowy
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 opakowanie drożdży instant (7-8g)
  2. 500 g mąki orkiszowej typ 650
  3. 2 łyżki prażonego słonecznika
  4. 2 łyżki pestek dyni
  5. 2 łyżki sezamu
  6. 1 łyżka drożdży nieaktywnych (płatki drożdżowe)
  7. 1 łyżka soli morskiej
  8. 450 ml ciepłej wody
  9. olej kokosowy do natłuszczenia formy
Instructions
  1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy, dolewamu ciepłą wodę i wyrabiamy przez trzy minuty ręką lub łyżką. Ciasto będzie się kleić, jeżeli jest zbyt zbite - dodajemy jeszcze trochę wody. Różne mąki mają różną chłonność.
  2. Natłuszczamy formę do chleba olejem kokosowym i wylać ciasto do 2/3 wysokości.
  3. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia (zimą ciasto wyrasta dłużej, latem krócej).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 *C (210*C) z termoobiegiem. Na dnie ustawiamy blaszkę i wlewamy do niej wodę. Nad nią ustawiamy chleb i pieczemy 50 minut do zarumienienia. Niezwłocznie po wyjęciu wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
  • http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Panna Malwinna

    Całe wieki nie piekłam chleba, a swego czasu bardzo to lubiłam. Zarówno te na zakwasie, jak i drożdżowe (choć rzecz jasna pierwsze biją drugie na głowę). Drożdże nieaktywne lubię i obficie dosypuję do różnych potraw. Ostatnio podkręcały smak babki ziemniaczanej :)