Powiem Wam jedno – ten sernik zwala z nóg. Robię go bardzo często, zazwyczaj w chłodne, ponure dni, kiedy potrzeba nam czekoladowego kopa. Jest w nim bardzo dużo czekolady, kwaśny mus wiśniowy i ciasteczka oreo na spodzie, które oczywiście można pominąć.
Sezon na wiśnie powoli się kończy, więc koniecznie musicie zamrozić co nieco, żeby w listopadowe nijakie popołudnia do kawy skosztować ten sernik. Ja już mam swoje pudełko wiśni na zimę, a wy?
Sernik czekoladowy z musem wiśniowym
2015-08-29 13:46:46
Składniki na spód
- 150 g kruchych ciastek czekoladowych
- 50 g masła
Składniki na masę sernikową
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 750 g twarogu sernikowego
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g wydrążonych wiśni
Instructions
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Studzimy.
- Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze na pył, dodajemy roztopione masło i mieszamy Tortownicę o średnicy min. 22 cm wylepiamy masą z ciasteczek i dociskamy dłońmi. Chłodzimy w lodówce ok. 15 minut.
- Do twarogu dodajemy cukier i miksujemy pół minuty na średnich obrotach miksera, następnie wbijamy po jednym jajku i za każdym razem mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy, aż masa będzie jednolita. Przelewamy na wystudzony spód i wyrównujemy.
- Wiśnie miksujemy na gładko i przecieramy przez sito. Nakładamy po jednej łyżce na masę sernikową i za pomocą wykałaczki rozsmarowujemy.
- Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, następnie zmniejszamy do 130°C i pieczemy godzinę. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/