Babka limonkowa

DSC_0189.JPG

Przygotowania do Wielkanocy czas zacząć. Babki zawsze mi wychodzą, jednak nie jestem ich zwolenniczką. Są dla mnie za suche. W całej mojej rodzinie wszelkie baby, babki i babeczki dojadaliśmy dobrych kilka dni po świętach i każdy już miał dość. Jedyne, które mi smakują, to te na jogurcie i oliwie zamiast masła. Jest wilgotna, orzeźwiająca  ale nie jest mokrym zakalcem. Możecie ją oczywiście polać lukrem lub czekoladą:) Wedle uznania:)

Potrzebujemy: (na formę o średnicy 16 cm z kominem. Na klasyczną formę do babki (24/26 cm) wystarczy pomnożyć wszystkie składniki razy dwa)

  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki oleju
  • skórka z 1 limonki
  • wyciśnięty sok z jednej limonki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki tortowej
Przygotowanie:
  1. Do miski wlewamy jogurt, jaja, cukier, sok i skórkę z limonki i olej. Miksujemy na średnich obrotach kilka minut.
  2. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  3. Przelewamy do wysmarowanej masłem  wysypanej mąką krupczatką formy i pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Jeżeli góra się bardzo zarumieni możemy przykryć folią aluminiową. P 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Ewentualnie wydłużamy czas pieczenia. W piekarniku z termoobiegiem pieczemy w 170 stopniach około 40 minut.
  4. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem/białą czekoladą.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/14492497795710932645 pieczone truskawki

    mniam mniam mniam, zabieram do siebie 😀

  • http://www.blogger.com/profile/14676956802708167342 Roz Airad

    wygląda wspaniale ;d

  • http://www.searchingforanamaranth.blox.pl/ amaranthrose

    Limonkowa, pycha!

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    musi być smaczna:)

  • http://www.inspirowanesmakiem.pl/ Inspirowane Smakiem

    Ależ skąpana cukrem pudrem. Pyszności. 😉