Kruche ciasteczka żytnie

DSC_0217.JPG

Miały być świąteczne zajączki, ale im uszy poodpadały. Z przepisu wychodzi około 60 ciasteczek średniej wielkości plus 10 zajączków bez uszu i 10 par uszu plus 2 prawdziwe zajączki.

Potrzebujemy:

  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej typ 2000
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła dobrej jakości
  • mąka żytnia do podsypania
  • 1 jajo
Przygotowanie:
  1. Cukier z masłem i jajem ucieramy na puszystą masę.
  2. Dodajemy mąkę żytnią i owsianą i szybko zagniatamy. Następnie dodajemy mąkę pszenną, jeżeli ciasto jeszcze się lepi podsypujemy mąką żytnią.
  3. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
  4. Wałkujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy ciasteczka. Nie polecam zajączków, bo im uszy odpadają!
  5. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 8-10 minut w 180 stopniach C.
Smacznego!

  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pysznie wyglądają:)