Burgery jaglane z marchewką

DSC_0042

Zimą zmagam się permanentnym brakiem słońca i krótkim dniem… A kiedy już słońce pojawia się na chwilę, męczę się z nim i zasuwam okna długimi do ziemi zasłonami… Zamiast cieszyć się krótkim dniem, chodzę spać grubo po północy i śpię prawie do południa. Zimą jak niedźwiedź potrzebuję dużo snu, najchętniej nie wynurzałabym się spod kołdry. 

Kiedy już się ogarnę i ubiorę dres (który jest moim ulubionym około-świątecznym strojem), poczytam lub obejrzę odcinek ulubionego serialu, robi się za późno na śniadanie, więc decyduję się najczęściej na obiad. Na pusty żołądek nie powinno to być nic ciężkiego. Szukam więc lekkich obiadośniadań. 
 
Na jednym z blogów wegetariańskich znalazłam idealne burgery z kaszy jaglanej <klik>. Odmroziłam bułki na zakwasie, które zrobiłam przed wyjazdem na Święta do mamy, ugotowałam kaszę i dodałam co miałam pod ręką… Mi przypadły do gustu te kotleciki, polecam zrobić i Wam. Są dużo lżejsze od tych mięsnych i jakoś smaczniejsze:)
 
 
Burgery jaglane
Serves 4
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Ingredients
  1. 2/3 szklanki kaszy jaglanej
  2. 3 łyżki otrębów owsianych
  3. 1/2 pęczka pietruszki
  4. sól, pieprz
  5. łyżeczka curry
  6. 1 duża marchew
  7. 2 cebule dymki
  8. ząbek czosnku
  9. 2 łyżki soku z cytryny
  10. łyżeczka suszonych pomidorów
  11. 3 łyżki kaszy kukurydzianej
  12. 2 łyżki ziaren sezamu
  13. oliwa do smażenia
Instructions
  1. Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy łyżeczkę curry i 1/3 łyżeczki soli. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 20 minut do wchłonięcia przez kaszę wody. Co jakiś czas lekko mieszamy, żeby kasza nie przywarła do dna.
  2. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek siekamy i szklimy całość na łyżce oliwy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli i szklimy.
  3. Pietruszkę siekamy.
  4. Cebulę z marchewką, pietruszkę, otręby owsiane, kaszę kukurydzianą, pieprz do smaku, 2 łyżki soku z cytryny i suszone pomidory dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy i mieszamy.
  5. Jeżeli masa nie daje się jeszcze formować i jest za rzadka, dodajemy jeszcze więcej otrębów.
  6. Formujmy kuleczki, obtaczamy w ziarnach sezamu i lekko spłaszczamy.
  7. Smażymy na łyżce oleju po 5 minut z każdej strony na małej mocy palnika (do zrumienienia).
  8. Podajemy w bułce z dowolnymi dodatkami, lub z surówką czy sałatą.
Notes
  1. Burgery można też upiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (20 minut w 180 stopniach C)
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
  • http://www.blogger.com/profile/07917696057008262139 Ervisha

    Też je robiłam i dzisiaj zjadłam ostatnie ;D Pycha ;D

  • http://www.blogger.com/profile/03497954690100240211 Dominika

    zupełnie jakbym czytała o sobie!
    zapisuję te burgery do zrobienia! :)

  • http://www.blogger.com/profile/13725261848569648615 Agata

    Uwielbiam takie leciutkie, pyszne i zarazem sycące śniadania. Na pewno świetnie sprawdzą się też na obiad :)

  • http://www.blogger.com/profile/13195138279719759824 Weronika

    fajny przepis.. no i mają kolor słońca :)

  • http://www.blogger.com/profile/06953511762764702896 Andźka

    Zdrowe i na pewno smaczne. Koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam!