Jeżynowy sernik na zimno

DSC_0200.JPG

Szybki deser. Jest dość płaski- wiem, niestety nie miałam wolnej mniejszej blachy, bo się babka w niej piekła:)

Potrzebujemy: (na tortownicę o średnicy 16 cm/ na dużą wystarczy podwoić składniki lub dodać jeszcze 1 serek homogenizowany)

  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół słoiczka jeżyn /można zastąpić malinami, czy borówkami
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią.
Przygotowanie:
  1. W misce mieszamy serek homogenizowany z wanilią i cukrem pudrem.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody, mieszamy żeby nie było grudek.
  3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do masy jogurtowej i dodać żelatynę. Miksować 1 minutę na niskich obrotach lub dokładnie wymieszać.
  4. Wsadzić do lodówki do lekkiego stężenia. (ok. 5 minut)
  5. W tym czasie tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wypuszczając papier za obręcz. 
  6. Masę wyjąć z lodówki i wymieszać z 4 łyżkami jeżyn lub około 100 g borówek, czy jagód. Wymieszać.
  7. Przelać ciasto do formy, równo rozsmarować. Chłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia około 2-3 godziny.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Bąk

    pyszny wygląda na taki lekki:)

  • http://www.blogger.com/profile/05676751631664471797 Marta

    niski czy wysoki …. ważne żeby był pyszny :)