Muffinki czekoladowo – waniliowe.

DSC_0021-001

Kiedy szaro za oknem, najlepiej poprawić sobie nastrój czymś czekoladowym. Niestety po niedzielnej czekoladowej tarcie (przepis wkrótce) nie zostały  nawet okruszki, więc postanowiłam zrobić coś na szybko. W związku z zakupem rękawa spożywczego postanowiłam wlać do środka taki a la krem sernikowy. Jeszcze niedawno było ich 12, zostało już kilka. Są tak czekoladowe i tak pulchne, że nie sposób im się oprzeć…

*przepis na około 10-12 papilotek
Co potrzebujemy?

1)      Sernikowy środek:
·         200 g kremowego serka (ja użyłam serka naturalnego poznańskiego – myślę, że homogenizowany będzie całkiem ok. Jak spróbuję na pewno napiszęJ)
·         60 g cukru pudru
·         1 żółtko
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę lub mieszamy trzepaczką.
2)      Składniki suche:
·         100 g cukru – jak ktoś woli bardziej słodkie to po prostu dodaje więcej.
·         200 g mąki
·         2 łyżki mąki krupczatki
·         30 g kakao dobrej jakości
·         ½ łyżeczki proszku do pieczenia
·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·         Szczypta soli
3)      Składniki płynne:
·         250 ml mleka (może być woda, bo pewnego razu zabrakło mi mleka i dodałam tą samą ilość wody i wyszło ok)
·         30 g masła
Przygotowanie:
1)      W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2)      Na patelni roztapiamy delikatnie masło (na małym ogniu!). Dodajemy mleko, cukier i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Nie doprowadzamy do wrzenia, tylko do stopienia. Studzimy.
3)      Całość mieszamy razem kopyścią do połączenia składników.
4)      Wylewamy do 2/3 wysokości papilotek. Do środka za pomocą łyżeczki czy rękawa(ja mogłabym dzisiaj z radości wszystko nim zrobić) dodajemy serek.
5)      Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni C około 20-25 minut do suchego patyczka, po wyjęciu można posypać cukrem pudrem czy kakao.

Smacznego!
Monika