Tarta z bobem i ricottą

Szeffler_tarta z bobem-5

Sezon na bób w pełni.  Warto więc zaopatrzyć się w woreczek  (sic!) bobu. Nie mam pojęcia kto wpadł na pomysł zaparzania witamin w foliowym worku, ale powinien zostać skazany na dożywotnie łuskanie bobu. Toż to zbrodnia.  Lato w lato godzinami się zastanawiam nad tym piekielnie głupim pomysłem.  Czy nie łatwiej byłoby sprzedawać niełuskany bób, albo luzem?  Ja o dziwo zakupiłam bób  z tacki, a nie z wora:)

Zapraszam Was na tartę na idealnie kruchym cieście z dodatkiem sera ricotta i  koperku:) Przepis pojawił się w najnowszym numerze Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego  Kocioł, do lektury którego serdecznie zapraszam!

Szeffler_tarta z bobem-5

Szeffler_tarta z bobem-7

Tarta z bobem i rucottą
Write a review
Print
Składniki
Na ciasto
  1. 200 g mąki pszennej
  2. 100 g zimnego masła
  3. 1 jajko
  4. ½ łyżeczki soli
Na farsz
  1. 350 g ugotowanego i wyłuskanego bobu
  2. 100 g sera ricotta
  3. 100 g śmietany 18%
  4. 3 jajka
  5. sól, pieprz
  6. szczypta papryki chili
  7. ulubione zioła (opcjonalnie)
Instructions
  1. Mąkę przesiewamy razem z solą, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na kawałki masło. Siekamy nożem i zagniatamy szybko ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny. Wałkujemy na okrąg i wylepiamy formę na tartę. Boki odcinamy. Nakłuwamy widelcem i ponownie chłodzimy około pół godziny.
  2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez 15 minut.
  3. Jajko, ser i śmietanę miksujemy na gładką masę. Doprawiamy. Bób układamy na kruchym cieście i zalewamy masą serową. Pieczemy kolejne 25-35 minut, aż masa stężeje. Posypujemy ulubionymi ziołami.
PRZEZ OGRÓDEK http://przezogrodek.pl/
Szeffler_tarta z bobem-6

Szeffler_tarta z bobem-9