Waniliowe ciasteczka z posypką

DSC_0066

Od dziś do Świąt Bożego Narodzenia będę starała się codziennie wrzucać przepisy, które możecie wykorzystać sami podczas własnych do nich przygotowań. Oczywiście wszelakie ciasteczka można też komuś sprezentować. Samodzielnie wykonany prezent najbardziej cieszy i smakuje.

Potrzebujemy:
·         1 kostka masła
·         1 szklanka cukru
·         ½ łyżeczka soli
·         1 duże jajo
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·         2 szklanki uniwersalnej mąki + do podsypywania
·          Dodatkowo: drobinki cukrowe.
Przygotowanie:
1)      Ucieramy masło razem z cukrem i solą mikserem (ja nie mam miksera, więc ucierałam ręcznie).
2)      Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz roztrzepane jajo i dalej mieszamy.
3)      Dodajemy mąkę i ręcznie wyrabiamy ciasto do połączenia składników w kulę- jeżeli będzie się lepić dodajemy więcej mąki.
4)      Wkładamy na 20 minut do lodówki.
5)      Wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką  na placek o grubości około 4 mm, posypujemy kolorową posypką cukrową i wciskamy wałkiem w ciasto.
6)      Wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka* i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Mają być blade – po wyjęciu z piekarnika stwardnieją J

 *Drobiki podczas wycinania ciasteczek foremkami cudownie strzelają. Dźwięk ten kojarzy mi się ze staniem pod sklepikiem szkolnym w podstawówce. Jednym z najbardziej cieszących się powodzeniem produktów, zaraz po czerwonej oranżadzie były plastikowe słomki wypełnione strzelającymi drobinkami.



Można je przechowywać w szczelnym słoiku kilka tygodni. Są przepyszne! Idealne do kawy czy herbaty!
Smacznego!