Chocolate orange biscuits (ciasteczka z czekoladą i skórką pomarańczową)

41

 

Bardzo ciężko było mi znaleźć w głowie odpowiednią nazwę dla tych ciasteczek z książki Delia’s cakes w języku polskim:) Po prostu bardzo podoba mi się ich nazwa, a w tłumaczeniu jest długo i mi jakoś nie brzmi;)
Ciastka są dość słodkie, ale w kombinacji z gorzką herbatą idealnie współgrają. Ostatnio wykorzystuję słodkie pomarańcze, bo sezon powoli dobiega końca i łączę je z gorzką czekoladą.

Potrzebujemy: (przepis z książki Delia’s cakes)

  • 125 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru trzcinowego
  • 225 g mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g ciemnej czekolady (posiekanej)
  • skórka z 2 pomarańcz (lub 1 dużej)
  • łyżka soku pomarańczowego
  • cukier puder do posypania (pomijam, bo ciacha są słodkie jak pierun)
Przygotowanie:
  1. Miksujemy miękkie masło z cukrem, do czasu kiedy składniki się połączą i konsystencja będzie gładka.
  2. Następnie przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do masła. Dodajemy resztę składników i mieszamy za pomocą łyżki, aż połączą się.
  3. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  4. Posypujemy ręce mąką, formujemy kuleczki wielkości piłeczki do pingponga. Następnie spłaszczamy je za pomocą dłoni lub widelca. Z podanej porcji wyjdzie około 24 ciasteczek. Układamy je w kilkucentymetrowych odstępach, bo ciasteczka rosną.
  5. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka będą miały złoty kolor. Po wyjęciu mogą być lekko miękkie, ale po wystudzeniu stwardnieją.
Idealne do zamaczania w herbacie!
* Właśnie znalazłam przepis w wersji on-line <klik>.
Smacznego!
  • http://www.blogger.com/profile/08385146100366861537 Justyna Żak

    świetne, częstuje się:d